AJÁNLÓ
 
12:08
2014. 06. 16.
Huszonnyolc évvel ezelőtt ezen a napon búcsúzott a franciák elleni negyeddöntőben (0-2) az olasz...
A bejegyzés folyatódik
 
12:08
2014. 06. 16.
Ma, kora este a harmadik olasz-uruguayi meccset rendezik a vébétörténelemben: az első összecsapásukra...
A bejegyzés folyatódik
 
12:08
2014. 06. 16.
Talán ennyire izgalmas, a vb-esélyeit matematikai alapon meghatározó ábrát nem láttunk még. Használati...
A bejegyzés folyatódik
 
12:08
2014. 06. 16.
Olaszország-Costa Rica meccs jön a világbajnokságon: a két együttes felnőtt szinten csak...
A bejegyzés folyatódik
 
12:08
2014. 06. 16.
Olaszország és Anglia - bizonyos megközelítések (amelyek birtoklói ráérnek arra, hogy ilyesmivel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
 

Az olasz fociközvetítések

0 komment

Az olaszok általában laza, hanyag, megbízhatatlan népként élnek a külföldiek fejében. Más olvasatban meg életvidámak és felszabadultak. Egy dolgot viszont hihetetlenül professzionálisan csinálnak: a digitális sporttelevíziózást. A világ egyik legkifinomultabb és legösszetettebb rendszere az övék, amely rendszer természetesen az idei vb-n is tökéletesen működik. Bemutatjuk az itáliai tévézést, fókuszban a Sky által tulajdonolt sportcsatornákkal.

A név nem elírás, hiszen az angol Sky által tulajdonolt médiaszeletről beszélünk. Ez a szelet pedig hatalmas, hiszen Olaszországban imádnak az emberek tévézni. A nagyobb meccsek idején az utcák hangulatát meghatározza a nyitott ablakokon át kiszűrődő hangkulissza: az olaszok ilyenkor fociközvetítést néznek.

Az olasz kereskedelmi televíziózás a 70-es évek végében gyökerezik (természetesen Silvio Berlusconi látta meg benne a lehetőséget), de sok időnek kellett eltelnie, míg behálózta az egész olasz elektronikus sportmédiát. Az igazán nagy robbanás a 2000-es évek legelején történt, amikor a Tele+ (Telepiú) digitális alapon megkezdte a Serie A mérkőzéseinek közvetítését. Óriási dolog volt ez, hiszen a bajnokság összes mérkőzését, külön-külön csatornára kiosztva adták, és ezekre a csatornákra külön-külön is elő lehetett fizetni: tehát aki csak a Milan vagy a Lazio találkozóit akarta megnézni, az csak ezekre áldozott pénzt. A szisztéma a mai napig ezen az alapon működik, de a választék hihetetlen módon kibővült. Tematikus sportcsatornák tömkelege alakult ki, és az adott világesemény (olimpia, vb stb.) idejére is létrejönnek csak és kizárólag az aktuális eseménnyel foglalkozó adók.

Jelenleg két nagy cégcsoport birtokolja a közvetítési jogokat: a Mediaset és a Sky Italia. Előbbi digitális földfelszíni sugárzású (tehát külföldön nem fogható), a másik viszont földfelszíni és műholdas is - a hazájukon kívül élő olaszok ez utóbbira fizetnek elő, ha itthon betérünk egy valóban olasz pizzériába, akkor esélyes, hogy ilyen csatornákba botlunk (bár elvileg az előfizetést nem szabad külföldre kivinni).

A Sky sokáig csak Serie A-s meccseket és olasz érdekeltségű BL-találkozókat adott, de szép lassan kiforrta magát: 2006-ban, amikor a Juventus a B-ligába került, a Sky óriási összegért megvásárolta a másodosztály műholdas közvetítésének a jogát, és ez ma is így működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem csak a Serie A, hanem a Serie B meccseit is külön-külön adókon adja. De ez még nem minden. Létezik a Sky Supercalcio nevű csatorna, ahol az egyidőben játszódó meccsek körkapcsolása látható. Sőt, van egy olyan adó is, amely folyamatosan leadja az összes addig gólt, így egyszerűen nem lehet semmiről lemaradni: ha hazaérünk 15 óra 23 percre (a délutáni meccsek 15 órakor kezdődnek), akkor csak átkapcsolunk erre a csatornára, és ha addig esett 5 gól, azt mind megnézhetjük - ahogy születik egy újabb találat, az is bekerül a körforgásba.     

Kihelyezett stúdió a Copacabanán

Viszont még ezt is lehet fokozni: a Sky Italia rendelkezik klubcsatornákkal is - a Juvénak, a Rómának, az Internek és a Milánnak is van. Ezek a csatornák nem adhatják élőben a meccseket, csak egy sötét képet mutathatnak, és alatta az adott klubbal szimpatizáló riporter közvetítése hallható. Ez viszont összemixelhető a képet adó csatornával: alternatív hangsávként választhajtuk a klubcsatorna hangját, így például egy Juve-Inter óriási érzelmi többletet kap.

A külön-külön meccseknek saját, helyszíni riportereik vannak, sőt, minden meccset két riporter közvetít egymástól elválasztva: egy a “rendes” adón, egy pedig a körkapcsolásos rendszerben (plusz még esetenként ott vannak a klubok kommentátorai).  A Sky öt nagy csomagot ad a nézőknek: Serie A és Serie B, Bajnokok Ligája, Európa Liga és külföldi bajnokságok. Semmiről nem lehet lemaradni.

A közvetítéseket lebonyolító csatornákon kívül létezik még a Sky Sport24 nevű adó, amely folyamatosan a legfrissebb sporthíreket adja: minden egyes, később megjelenő hírnek innen ered a forrása, Olaszország és a világ összes pontján riportereik hada várja a feladatokat. A Sky természetesen HD felbontásban sugároz (de meghagyták még a rendes felbontású adásokat is), a legnagyobb rangadókat pedig gyakran 3D-ben adják.

A mérkőzések előtt, azok szüneteiben és utána szakértők elemzik az esélyeket - ezek a szakértők szinte kivétel nélkül egykori klasszis vagy nagyon jó labdarúgók, akik nyilván képesek is megszólalni. A csapatban van többek között Gianluca Vialli, Alessandro Costacurta, Giancarlo Marocchi, Paolo Rossi, Daniele Adani, Giuseppe Bergomi, Angelo Di Livio és Zvonimir Boban. A világbajnokság idejére csatlakozik hozzájuk Alessandro Del Piero is (érdekesség, hogy egy ideig a Juventus Channel szakértőjeként dolgozott Aldo Dolcetti is, miután Kispestről Olaszországba hazatért). A bajnoki (mind a Serie A-s, mind a Serie B-s) meccsek esetében van a riporter mellett egy szakkomentátor, illetve a kispad mellett egy másik: ő olyan információkat oszt meg, amelyeket máshonnan nem lehetne beszerezni (hogy pl. mit mond az edző, megtudhatjuk azt is, hogy 5 perc múlva kit cserél be, három perc múlva milyen formációra áll át a csapat stb.).

A csatorna arca Ilaria D’Amico: az olaszoknál óriási sztár, persze leginkább a magánélete miatt - most például Gigi Buffonnal kavar (állítólag). Ő vezeti Milánóból a vb-hez kapcsolódó műsort, de a hétvégi Serie A-s fordulókét is. A világbajnokság közvetítései egyelőre nem túl bonyolultak, mivel a meccsek elkerülik egymást, de az utolsó csoportkörben már osztott adókon nézhető a Sky Italia közvetítése. A vb-re létrejött külön csatorna Sky Mondiale néven fut, és természetesen az egész torna alatt csak és kizárólag a világbajnokságról szól. A mostani eseményre is kitaláltak egy technikai újítást: ez az ún. Sky Stadium. A lényege az, hogy a meccs valamelyik szakértőjét a játékosok méretének arányában rávetítik a pályára, hogy az érdekesebb taktikai lépéseket onnan magyarázza el. Inkább látványos, mint hasznos dolog ez. A Sky egyébként egy nagyobb stúdiót épített fel Brazíliában, hogy a lehető legközelebb legyen az eseményekhez, illetve több kisebb stúdiójuk is van különböző városokban.

Costacurta, a Sky Stadiumba applikálva

A világbajnokság idején élőben közvetíti az olasz válogatott meccseit is, de a selejtezők és barátságos meccsek esetében ez nincs így: ott kizárólagossággal rendelkezik a közszolgálati Rai.  

Így fest tehát a bonyolultnak tűnő, de igen átlátható olasz sporttelevíziózás - nagyjából havi 40 euróért.



comments powered by Disqus

Követők

benitonst heinrich dinovercotti popp Zoltn zahedli